Milyen szempontokat vegyünk figyelembe beépített szekrényünk tervezésekor?

A gardróbszekrény legfontosabb funkciója a tárolás. A helyiség méretétől függően a ruhákon kívül számos egyéb dolog találhat helyet itt.

PRAKTIKUM

Legmegfelelőbb tárolás, ésszerű elrendezés, a belső kiegészítők megfelelő méretre gyártva.
Kérdések, amiket fel kell tennünk:

 • a ruhákon kívül egyéb dolgot is szeretnénk-e itt tárolni?
 • mire milyen gyakran van szükségünk?
 • mit, hogyan szeretünk tárolni?

A kérdésekre válaszolva elkezd kirajzolódni, a gardróbunk terve. Egy olyan gardróbé, amelyben minden olyan dolognak helye van, amit csak bele szeretnénk rakni. Ha elég nagy az adott hely – a falnyílás vagy akár egy egész szoba – a ruhákon kívül számos egyéb dolog (pl.: bőröndök, pótágyneműk, porszívó, háztartási létra, vasalódeszka, stb.) tárhelye lehet a gardróbszekrény vagy gardrób helyiség.

A következő szempont a gardróbot használó személyek száma és mindennapos öltözködési szokásai. Általában az embernek a munkahelye, a napi tevékenysége határozza meg, hogy milyen ruhákat visel a mindennapokban. Kézenfekvő, hogy a leggyakrabban használt ruhák kerüljenek a legkönnyebben hozzáférhető helyre, a legmegfelelőbben tárolva. Figyelembe kell venni, hogy hogyan szeretjük eltenni a ruháinkat, hajtogatva, akasztva esetleg fiókokban, kosarakban tárolva.

A polcok szélességének meghatározásakor nagyon fontos, hogy a saját hajtogatási szokásainkat vegyük alapul. A polcokat nem minden esetben érdemes kisebb egységekre bontani, ha összehajtogatott ruhadarab méreteit figyelembe vesszük, akkor rögtön kiderül, hogy kell-e osztás vagy nem. Egy gyakorlati példa: egy széles polcot, amin elfér három kupac ruha egymás mellett, ne osszunk két részre, mert így a három hely kétszer másfél helyre csökken, így a két fél helyet semmire nem tudjuk használni, míg osztás nélkül az egész szélesség rendelkezésünkre áll.

Maximális térkihasználás!

Az akasztórúdon elhelyezett ruhák a szekrény előtt állva kényelmesen elérhetők legyenek. A felső részbe is lehet akasztó tenni, azon a rúdon azonban a ritkábban használt ruhákat érdemes tárolni, hogy ne kelljen napi szinten lépcsőzni vagy létrázni érte. Ha minden nap hozzá kell férnünk a felső akasztós részhez, abban az esetben érdemes ruhaliftet tervezni a szekrénybe.

A fiókok, kosarak, az apróbb dolgok, pl.: fehér nemük tárolására alkalmasak. De a speciálisan kialakított fakkos beosztású fiókokban akár, órát, ékszert vagy öveket is tárolhatunk.

Belső kiegészítők választéka:

 • polc (fixre szerelt vagy mobil polcok)
 • kihúzható polc o akasztórúd o kihúzható vállfatartó (kis mélységű szekrényekbe) o ruhalift
 • fiók
 • drótfonatú kosár
 • kihúzható nadrágtartó
 • kihúzható nyakkendőakasztó
 • króm öv- és nyakkendőtartó
 • porszívócső tartó

Összefoglalva: a szekrénybe, kézmagasságba és kényelmesen elérhető helyre tegyük a naponta használt ruhákat és tárgyakat. A felső részbe (ahol érdemes esetleg nagyobb teret hagyni, magasabb és szélesebb polcközöket is) a ritkán használt dolgokat tenni, pl. bőrönd, hálózsák, karácsonyfadísz stb.… vagy a téli nyári ruhatárat cserélgetni. Ha hajtogatva szeretjük tárolni a ruháinkat, akkor a polcos rész, legyen nagyobb felületen, ha akasztani, akkor több akasztó rudat tervezzünk a szekrénybe.

TECNIKAI KÉRDÉSEK

A belső kialakítás szerves része a szekrény technikai felépítése, így a belső elrendezés megtervezésekor elengedhetetlen néhány szempontot erről az oldalról is figyelembe venni.
A szekrény technikai felépítése a helyiség tulajdonságaitól függ.
Készülhet padlótól plafonig, faltól falig, egyik oldalával falon másikkal szabadon vagy akár teljesen különálló szekrényként is.

A belső rész kialakítását a fent már felsorolt szempontok szerint alakítjuk ki.
A külső részen többféle ajtótípus közül választhatunk, mint nyíló ajtók, tolóajtó, csuklós ajtó.
Az ajtó típusa meghatározza a belső szerkezet kialakítását.
Míg nyíló ajtós szekrénynél feltétel a komplett szekrénytest, hogy a szekrénynek legyen alja, teteje és hátfala is, addig a tolóajtós szekrénynél nem. Mivel a nyíló ajtók nyitásával zárásával, minden alkalommal mozgatva van a szekrénytest is, addig a tolóajtónál a szekrénybelsőt semmilyen behatás nem éri, mert a tolóajtósínek a szekrény előtt futnak, így gyakorlatilag nem érintkeznek közvetlenül a szekrénnyel.
Ez lehetővé teszi egy könnyített szerkezet kialakítását, ezzel anyagot és így pénzt is spórolunk mindezt úgy, hogy nem megy a minőség rovására. A szekrény több ponton (falhoz, plafonhoz) rögzítve van, és így is kifogástalan minőségű és szilárdságú szekrénybelsőt kapunk.

ESZTÉTIKUM

Harmonizáló színek, egymással jól passzoló felületek
Kérdések, amiket fel kell tennünk:

 • milyen színeket használjunk?
 • milyen stílusú a helyiség ahova a gardrób kerül?

A szín kiválasztásakor attól függően, hogy gardróbszekrényről vagy egy teljes gardrób helyiségről van szó, különböző szempontokat kell figyelembe venni. Ha gardróbszekrényt készíttetünk, akkor az adott helyiség már meglévő bútoraihoz, a padlóhoz a nyílászáróhoz is igazodnunk kell, hogy stílusban és árnyalatokban is harmonizáljanak a felületek. A gardrób helyiséggel kicsit könnyebb dolgunk van, mert ott egyéb berendezési tárgyak nem dominálnak így gyakorlatilag csak a padló és nyílászárók színét, anyagát kell figyelembe venni.
A fal színéhez való igazodáskor azt a tényt vegyük figyelembe, hogy a falak színét az ember gyakrabban változtatja, mint a szekrény vagy a padló színét így ne a falak színe legyen a fő szempont a szekrény színének megválasztásakor.

Egyedi elképzelések és méretek, különleges tervek alapján elkészített bútorok a megadott, vagy esetleg egyéb extra alapanyagból. Le tudjuk gyártani a lakberendezők, belső építészek által megálmodott elképzeléseket, de akár magazinokból, fotókról kiválasztott bútorokat is.

TOLÓAJTÓ TÍPUSOK

A tolóajtó keret típusai: Standard, Classic, Exclusive, Comfort, Harmony.
A tolóajtó betét típusai: laminált faforgácslap, furnér, MDF, üveg, perfetti lemez, fém perforált lemez, apácarács, nádszövet, bambusz, műbőr, tapéta.
A fenti anyagok bármilyen kombinációja kivitelezhető. Egyedi méretek és elképzelések alapján készítünk osztott ajtókat az ügyfeleink igényei alapján.

KERETEK

A tolóajtó vasaltok két típusba sorolhatók:
Acél keretek: Maximum magasság 280 cm illetve 320 cm. Szélességi méretek: 45 cm – 120 cm. Az acél keretes ajtók legtöbbször szekrényajtóként kerülnek felhasználásra, e keretekkel készült ajtóknál a belső oldalon látszanak a görgők (üveges verzióban átlátszanak!) ami alul és felül is 2-2 db görgőt jelent. Természetesen ezzel a típussal is készíthetők térelválasztó rendszerek amennyiben az ügyfélnek megfelel, hogy az egyik oldalon látni fogja a görgőket.
Kínálatunkban két féle acél keret szerepel: Standard (keskeny) és a Classic (széles) keret. Acél keretek színválasztéka: fekete, fehér, barna, matt arany, matt ezüst, artikus ezüst, bükk, tölgy, nyír, fenyő, calvados, wenge, cseresznye, mahagóni. Minden kerethez színazonos osztóléc is kapható, amellyel az osztott ajtókat tudjuk esztétikusabbá tenni, vagy akár a teljesen sima egyféle anyagból készült ajtókat álosztással feldobni.
Alumínium keretek: Maximum magasság 260 cm illetve 320 cm. Szélességi méretek: 45 cm – 120 cm. Az alumínium keretes ajtók általában térelválasztó ajtóként funkcionálnak, mivel e keretek rejtett görgős megoldással készülnek, így az ajtó mindkét oldaláról esztétikus látványt nyújt. A görgők a frontfelületen és a hátoldalon sem látszanak. Természetesen ezzel a típussal is rendelhető szekrényajtó.
Kínálatunkban három féle alumínium keret szerepel: Exclusive, Comfort, Harmony.
Alumínium keretek színválasztéka: anodizált ezüst, anodizált pezsgő, anodizált oliva. Minden kerethez színazonos osztóléc is kapható, amellyel az osztott ajtókat tudjuk esztétikusabbá tenni, vagy akár a teljesen sima egyféle anyagból készült ajtókat álosztással feldobni.

Felhasználható anyagok gardrób készítésekor:

Korpusz (szekrénytest): Laminált faforgácslap, furnér, festett MDF.
Front: Laminált faforgácslap, furnér, MDF, fa, tükör, üveg, perfetti lemez, fém perforált lemez, apácarács, nádszövet, bambusz, műbőr, tapéta.

TERVEZŐ LAP

 • Szekrény méretei:
 • Magasság: cm Szélesség: cm Mélység: cm
 • Faltól falig tart-e?
 • Szekrénybelső anyaga / színe:
 • Látszó részek anyaga / színe:
 • Hátfal: van, nincs
 • Polc: db
 • Fiók: db
 • Akasztórúd: db
 • Ruhalift: db
 • Kosár: db
 • Nyakkendőtartó: db
 • Cipőtartó: db / típusa:
 • Porszívócsőtartó:

Egyéb kiegészítők:

Ajtó típusa: toló, nyíló, csuklós Ajtóbetét anyaga / színe:
Tükör színe:
Tolóajtó keret típusa / színe: