Gardrób szekrény méretre gyártva

Az INDECOTOLOAJTO.hu tól

visszahívást kérekárajánlatot kérek

GARDRÓB

Alapvetően, a lakásunk minden helyiségének berendezésekor azonos alapszempontokat kell figyelembe vennünk, az adott tér paramétereinek figyelembe vételével.
A cél mindenhol a PRAKTIKUM és ESZTÉTIKUM megfelelő ötvözése, az adott tér legjobb kihasználása.

Nézzük most ezeket a szempontokat a gardrób helyiség szempontjából.

gardrób szekrény legfontosabb funkciója a tárolás. A helyiség méretétől függően a ruhákon kívül számos egyéb dolog találhat helyet itt. Maximális térkihasználás, ésszerű és kényelmes tárolás.

PRAKTIKUM

Legmegfelelőbb tárolás, ésszerű elrendezés, a belső kiegészítők megfelelő méretre gyártva.
Kérdések amiket fel kell tennünk:

* a ruhákon kívül egyéb dolgot is szeretnénk-e itt tárolni?
* mire milyen gyakran van szükségünk?
* mit, hogyan szeretünk tárolni?

A kérdésekre válaszolva elkezd kirajzolódni, a gardróbunk terve. Egy olyan gardrób amelyben minden olyan dolognak helye van amit csak bele szeretnénk rakni. Ha elég nagy az adott hely - a falnyílás vagy akár egy egész szoba - a ruhákon kívül számos egyéb dolog (pl.: bőröndök, pótágyneműk, porszívó, háztartási létra, vasalódeszka, stb.) tárhelye lehet a gardróbszekrény vagy gardrób helyiség.

A következő szempont a gardróbot használó személyek száma és mindennapos öltözködési szokásai. Általában az embernek a munkahelye, a napi tevékenysége határozza meg, hogy milyen ruhákat visel a mindennapokban. Kézenfekvő, hogy a leggyakrabban használt ruhák kerüljenek a legkönnyebben hozzáférhető helyre, a legmegfelelőbben tárolva. Figyelembe kell venni, hogy hogyan szeretjük eltenni a ruháinkat, hajtogatva, akasztva esetleg fiókokban, kosarakban tárolva. A polcok szélességének meghatározásakor nagyon fontos, hogy a saját hajtogatási szokásainkat vegyük alapul. A polcokat nem minden esetben érdemes kisebb egységekre bontani, ha összehajtogatott ruhadarab méreteit figyelembe vesszük, akkor rögtön kiderül, hogy kell-e osztás vagy nem.

Egy gyakorlati példa:

Egy széles polcot amin elfér három kupac ruha egymás mellett, ne osszunk két részre, mert így a három hely kétszer másfél helyre csökken, így a két fél helyet semmire nem tudjuk használni, míg osztás nélkül az egész szélesség rendelkezésünkre áll. Maximális térkihasználás!

Az akasztórúdon elhelyezett ruhák a szekrény előtt állva kényelmesen elérhetők legyenek. A felső részbe is lehet akasztó tenni, azon a rúdon azonban a ritkábban használt ruhákat érdemes tárolni, hogy ne kelljen napi szinten lépcsőzni vagy létrázni érte. Ha minden nap hozzá kell férnünk a felső akasztós részhez, abban az esetben érdemes ruhaliftet tervezni a szekrénybe.
A fiókok, kosarak, az apróbb dolgok, pl.: fehérneműk tárolására alkalmasak. De a speciálisan kialakított fakkos beosztású fiókokban akár, órát, ékszert vagy öveket is tárolhatunk.

Belső kiegészítők választéka:

 • polc (fixre szerelt vagy mobil polcok)
 • kihúzható polc
 • akasztórúd
 • kihúzható vállfatartó (kis mélységű szekrényekbe)
 • ruhalift
 • fiók
 • drótfonatú kosár
 • kihúzható nadrágtartó
 • kihúzható nyakkendőakasztó
 • króm öv- és nyakkendőtartó
 • porszívócső tartó

TECHNIKAI TANÁCSOK

szekrénybe kézmagasságba és kényelmesen elérhető helyre tegyük a naponta használt ruhákat és tárgyakat. A felső részbe (ahol érdemes esetleg nagyobb teret hagyni, magasabb és szélesebb polcközöket is) a ritkán használt dolgokat tenni, pl. bőrönd, hálózsák, karácsonyfadísz stb. vagy a téli nyári ruhatárat cserélgetni. Ha hajtogatva szeretjük tárolni a ruháinkat akkor a polcos rész legyen nagyobb felületen, ha akasztani akkor több akasztó rudat tervezzünk a szekrénybe.

TECNIKAI KÉRDÉSEK

A belső kialakítás szerves része a szekrény technikai felépítése, így a belső elrendezés megtervezésekor elengedhetetlen néhány szempontot erről az oldalról is figyelembe venni. A szekrény technikai felépítése a helyiség tulajdonságaitól függ. Készülhet padlótól plafonig, faltól falig, egyik oldalával falon másikkal szabadon vagy akár teljesen különálló szekrényként is.

A belső rész kialakítását a fent már felsorolt szempontok szerint alakítjuk ki. A külső részen többféle ajtótípus közül választhatunk, mint nyíló ajtóktolóajtó, csuklós ajtó. Az ajtó típusa meghatározza a belső szerkezet kialakítását. Míg nyíló ajtós szekrénynél feltétel a komplett szekrénytest, hogy a szekrénynek legyen alja, teteje és hátfala is, addig a tolóajtósszekrénynél nem. Mivel a nyíló ajtók nyitásával zárásával, minden alkalommal mozgatva van a szekrénytest is, addig a tolóajtónál a szekrénybelsőt semmilyen behatás nem éri, mert a tolóajtósínek a szekrény előtt futnak, így gyakorlatilag nem érintkeznek közvetlenül a szekrénnyel. Ez lehetővé teszi egy könnyített szerkezet kialakítását, ezzel anyagot és így pénzt is spórolunk mindezt úgy, hogy nem megy a minőség rovására. A szekrény több ponton (falhoz, plafonhoz) rögzítve van, és így is kifogástalan minőségű és szilárdságú szekrénybelsőt kapunk.

ESZTÉTIKUM

harmonizáló színek, egymással jól passzoló felületek

Kérdések amiket fel kell tennünk:

 • milyen színeket használjunk?
 • milyen stílusú a helyiség ahova a gardrób kerül?

A szín kiválasztásakor attól függően, hogy gardróbszekrényről vagy egy teljes gardrób helyiségről van szó, különböző szempontokat kell figyelembe venni. Ha gardróbszekrényt készíttetünk, akkor az adott helyiség már meglévő bútoraihoz, a padlóhoz a nyílászáróhoz is igazodnunk kell, hogy stílusban és árnyalatokban is harmonizáljanak a felületek. A gardrób helyiséggel kicsit könnyebb dolgunk van, mert ott egyéb berendezési tárgyak nem dominálnak így gyakorlatilag csak a padló és nyílászárók színét, anyagát kell figyelembe venni.

A fal színéhez való igazodáskor azt a tényt vegyük figyelembe, hogy a falak színét az ember gyakrabban változtatja mint a szekrény vagy a padló színét így ne a falak színe legyen a fő szempont a szekrény színének megválasztásakor.

Felhasználható anyagok gardrób készítésekor:

Korpusz:

laminált faforgácslap, furnér, festett MDF.

Front:

laminált faforgácslap, furnér, MDF, fa, üveg, perfetti lemez, fém perforált lemez, apácarács, nádszövet, bambusz, műbőr, tapéta.

standard standard harmony harmony exclusive exclusive csuklós ajtó csuklós ajtó comfort comfort classic classic
standard
standard
harmony
harmony
exclusive
exclusive
csuklós ajtó
csuklós ajtó
comfort
comfort
classic
classic